עוצמות פסיכותרפיה רב תחומית
טיפול בילדים
שנות הילדות הן משמעותיות ביותר להתפתחות האדם, בתקופה זו מתעצבים מנגנוני ההגנה והחוסן עימם יוכל האדם המבוגר להתמודד עם העולם. ילד הגדל בתנאים טובים, יתפתח לרוב בצורה תקינה וידע להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים לו. אך לעיתים ישנם גורמים המקשים על התפתחות תקינה זו ואז חשוב שהמבוגרים בסביבתו של הילד, יהיו ערים להתנהגות המעידה כי הוא במצוקה וכי אולי יש צורך במתן טיפול נוסף, רגשי, מוטורי, קוגניטיבי או התפתחותי.
למה כדאי לשים לב:
•התנהגות המבטאת מצוקה רגשית: באם ידוע לנו כי הילד עבר אירוע קשה וטראומתי ונראה שהוא מתקשה להתגבר עליו בעצמו או שהילד מאופיין בהתנהגויות כגון : בכי, התנהגות דיכאונית, הסתגרות והתבודדות, בעיות באכילה סדירה, ירידה בפעלתנות, הערות אובדניות, קושי רב להתמודד עם תסכולים, המנעות מתחומי עניין, סירוב להשתתף בפעילות וחוויות משפחתיות וכיתתיות. כמו כן, רגרסיה- חזרה להתנהגויות שמאפיינות גילאים מוקדמים יותר (כגון הרטבה, הצמדות להורה, דיבור תינוקי וכד´), אלימות, קושי הולך ועולה בקבלת סמכות, התקפי זעם וכד´.
•קשיים בהתנהגות החברתית: קושי בקשרים עם ילדים בני גילו או עם אנשים בכלל, קושי בהבנה של סיטואציות חברתיות. לעיתים נראה תקשורת לא מותאמת לגיל או חוסר סבלנות, חוסר אמפתיה ועוד. בהקשר זה, חשוב במיוחד לשים לב באם הילד סובל מהתעללות חברתית וממצבי דחייה חברתית כגון: חרם, שיימינג ברשתות החברתיות, הדרתו מאירועים חברתיים ומקבוצות ווטס אפ וכד´. מצבים אלו גורמים לילד מצוקה רבה וחשוב לתת לילד סיוע מערכתי במהירות האפשרית.
•הילד שונה מבני גילו באופן ניכר: נראה כי הילד שונה מאוד באופן תפקודו מילדים אחרים או שהמערכות השונות (כמו אנשי חינוך או רופא הילדים) מעידים על כך כי תפקוד הילד שונה מהמקובל בגילו.
•התנהגות מינית לא מותאמת: כאשר הילד/ה מתעסקים במיניות באופן שאינו תואם את גילם, העיסוק מיניות תופס מקום נרחב יותר בחיי הילד מהמצופה בגילו, או שהתכנים המיניים אותם הילדים מעלים אינם תואמים את מצבם ההתפתחותי, כגון: אוננות מוגזמת, צפייה מרובה בפורנו, אמירות מיניות, רצון רב וניכר להציץ או לגעת באיברים הפרטיים של אחרים. ניתן למצוא עדות לתכנים מיניים המעסיקים את הילדים, גם בציור ובמשחק. התנהגות מינית בלתי מותאמת לא נוטה לעבור מעצמה והיא מעידה פעמים רבות, על חשיפה לא מותאמת של הילד לתכנים מיניים שלא מתאימים לבשלותו הרגשית של הילד ואף על פגיעה מינית שהילד עבר או עדיין עובר. בהקשר זה, חשוב במיוחד להיות קשוב לילד ולהסתייע בגורמים טיפוליים מתאימים, באם הילד מספר על מעשים מיניים בלתי מותאמים שנעשו בו או שהיה שותף להם.
טיפול רגשי לילדים
ילדים מדברים בשפה שונה מזו של המבוגרים. ילד צעיר לרוב לא מגיע לפגישה ומתחיל לספר על הדברים שמטרידים אותו. השפה של ילדים צעירים היא שפה של משחק, ציור, דרמה, סיפורים ודמיון. דרך המשחק או הציור הילד מבטא את רגשותיו ומספר לנו את הסיפור שלו. תרפיסט מומחה לטיפול בילדים יודע להבין מהמשחק, מהשיר או מהסיפור מה שהילד עובר, מה הוא מרגיש ואת מה שהוא מבקש מאיתנו המבוגרים. הטיפול בילדים מנגיש את הגישה הפסיכולוגית לעולמו של הילד ולשפתו הייחודית תוך שימוש בכלים השלכתיים. מדובר בטכניקות טיפוליות המשתמשות במשחק, אומנות יצירה תנועה וכד´ כדי לאפשר לילד להשתמש בדרכים נוספות מלבד השפה המילולית להביע את רגשותיו, ליצור קשר עם המטפל, להתאמן במציאת פתרונות ולרכוש כלים להתמודדות.
הטיפול מאפשר לילד לעבד את החוויות העוברות עליו במקום בטוח, להבין את רגשותיו ולרכוש ולהתנסות בכלים יעילים להתמודדות. כאשר מטפלים בילדים, חשוב ביותר כי הטיפול יחל מהמקום בו הילד נמצא ויהיה שימוש בכלים עימם הילד מרגיש הכי בטוח. טיפול נכון בילד, משלב את כל המערכות הנוגעות לחייו: הורים, משפחה, מערכת החינוך, מערכת הבריאות ולמעשה, כל המערכות בהן הילד נמצא. כשילד מגיע לטיפול, המטפל, מבין תחילה את ההקשר של סביבת הילד ולאחר מכן עושה הכרות עם הילד עצמו, לאחר מכן, יכין המטפל את התוכנית הטיפולים הכוללת את הגישות, הכלים וההתערבויות אותן יישם על מנת לסייע לילד להשיג את מטרות הטיפול. טיפול מוצלח ומקצועי בילד מתקיים בשיתוף פעולה עם הוריו. התרפיסט מקיים קשר עם ההורים לצורך עדכונים הדדיים והדרכה בעת הצורך.
טיפול באומנות לילדים
טיפול באומנות, המכונה גם טיפול בהבעה ויצירה (Expressive Arts Therapy)
מאפשר להגיע לתכנים רגשיים קשים, באמצעות כלים השלכתים לאו דווקא מילולים.
הטיפול מאפשר "לעשות את" במקום "לדבר על".
אצל ילדים, פעמים רבות יש קושי להתבטא בצורה מילולית קונקרטית, הן משום שהיכולת המילולית לא התפתחה דיה והן משום שהילד מתקשה למצוא מילים לחוויה אותה הוא עבר.
הטיפול באומנות, מאפשר לילד להביע את עצמו, לתקשר ולהתבטא בדרך שאינה רק מילולית והינה מעבר למילים.
הילד יכול להביע את עצמו במקום שנוח לו, בצורה הטובה ביותר והנוחה ביותר לו, מבלי לפחד להיות לא מובן או לחוש שיפוט.
במקום זה, לא רק שהילד יכול להבהיר בצורה הטובה ביותר מה שעובר עליו, אלא אף להתייחס לחוויה, לחוות אותה בצורה בטוחה בחדר, לעבד את החוויה ולסגל אסטרטגיות התמודדות טובות ובריאות יותר. הילד מרגיש מוכל, שסוף סוף מישהו מדבר אלי בשפתו וממקום זה הוא רוכש ביטחון ליצור קשר ולהבין את העולם.