top of page

דיכאון

מהו דיכאון?

דיכאון (באנגלית: Depression)  היא תופעה נפשית נפוצה המתבטאת באחד או יותר מהתסמינים הבאים: מצב רוח ירוד במשך שבועיים או יותר, אובדן הנאה ועניין, תחושות אשמה ללא קשר למציאות, דימוי עצמי נמוך, הפרעות בשינה ובתיאבון, תחושה של ירידת אנרגיה כללית וירידה בריכוז.

ניתן לסבול מדיכאון בצורה קלה וקצרה, או, לחלופין, בצורה ממושכת וחמורה, שעלולה אפילו לסכן חיים. הבעיה יכולה להיות כרונית או מאורע חד־פעמי או תופעה שבאה והולכת. כך או כך, מחלת הדיכאון גורמת לפגיעה משמעותית בתפקוד בחיי היומיום ובאיכות החיים. לפי הנתונים בעולם המערבי, כ־10% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון בשלב כלשהו של חייהם.

סוגי דיכאון: 

דיכאון קליני/ עיקרי ( באנגלית: Major Depressive Disorder) הינו תחושה של דכדוך בעוצמה ובהיקף היוצרים פגיעה משמעותית בתפקוד ולסבל רב, התחושות השליליות לאו דווקא קשורות לסיטואציה בעולם החיצוני. 

דיסתימיה (דיכאון שקט, דיכאון סמוי). מדובר בתחושה של מצב רוח ירוד, חוסר הנאה, היעדר חשק ותחושת אפרוריות לאורך זמן בעוצמה  נמוכה מעט יותר מהדיכאון הקליני. במצבים האלה הסביבה אינה מבחינה בדרך כלל בעוצמת הסבל של המטופל. לכן הרבה פעמים נוצר תסכול בגלל הפער בין הרושם המתקבל "מבחוץ" לבין החוויה הקשה שמרגישים "בפנים".

דיכאון פסיכוטי. מצב דיכאוני בוא האבחנה בין דמיון ומציאות נפגעת בצורה ניכרת , והאדם הסובל כבר מתחיל לפתח מחשבות שונות שאינן הגיוניות (למשל, שהגוף שלו נרקב או שהוא בעצם מת). במצבים כאלה עוצמת הדיכאון היא כה גדולה עד שלעיתים כלל לא מורגש דיכאון אלא ניתוק רגשי. דיכאון פסיכוטי הוא מצב מסוכן מאוד שמחייב סיוע פסיכיאטרי דחוף וטיפול תרופתי.

• דיכאון בהיריון ודיכאון אחרי לידה. דיכאון המלווה מצב הריון או אחרי ללידה המלווה בתחושת מצב רוח ירוד, קשיים בתפקוד ולעיתים אף תחושת זרות מהתינוק, בקושי להתחבר אליו ולטפל בו, במחשבות על מוות, בירידה בתיאבון

 .ובהפרעות שינה. המצב הזה עלול להיות מסוכן ודורש טיפול בהקדם האפשרי..

סימפטומים של דיכאון:

דיכאון מופיע בדרך שונה :אצל אנשים שונים ובגילאים שונים: 

רגשות: עצבות, דכדוך.• רגזנות - אפילו על דברים קטנים וחסרי משמעות., חוסר עניין בפעילויות שעוררו בעבר עניין רב והיו מקור להנאה. • ירידה בחשק המיני, • אי־שקט, קשיי ריכוז. תחושת חוסר ערך ואשמה. קשיים בחשיבה או בקבלת החלטות.

.מחשבות על מוות.

: תסמינים פיזיים של דיכאון : הפרעות שינה או שינה מרובה, שינויים בתיאבון: ירידה בתיאבון או תיאבון מוגבר, עייפות, חוסר אנרגיה, בכי ללא סיבה, תסמינים גופניים שאין להם הסבר כמו כאבי ראש וכאבי גב.

דיכאון וחרדה

דיכאון וחרדה פעמים רבות יופיעו יחד . הפרעות חרדה לעיתים קרובות גורמות לדיכאון, ודיכאון לעיתים קרובות מלוּוה בחרדה. לזיהוי של שורש הבעיה נחוץ איש מקצוע. הטיפול בשניהם די דומה, וככל הנראה יש דמיון מסוים במנגנונים הביולוגיים

שמובילים לשניהם.

עד מהו זמן ההחלמה?

משך הדיכאון משתנה מאדם לאדם. לעיתים מדובר באירוע שנמשך בין כמה שבועות לכמה חודשים, ולעיתים הדיכאון הוא כרוני. אולם גם כאשר מדובר בתופעה כרונית, יש בדרך כלל תקופות שקטות שבהן תסמיני הדיכאון אינם מופיעים.

איך מטפלים בדיכאון?

הטיפול המומלץ ביותר לדיכאון הוא שילוב של טיפול רגשי (באמצעות פסיכותרפיה או CBT)  ושל טיפול תרופתי נגד דיכאון. ממחקרים רבים עולה שהשילוב הזה הוא יעיל מאוד. לעיתים די באחד מהם בלבד - טיפול רגשי או טיפול תרופתי - כדי לטפל ביעילות רבה בדיכאון.

לעיתים רחוקות יותר - כאשר הדיכאון כבד מאוד - יש צורך בהתערבות אינטנסיבית יותר ולעיתים אף באשפוז לשם קבלת טיפול.

דיכאון אצל ילדים:

אצל ילדים דיכאון יכול להתבטא בדרכים נוספות כגון התפרצויות זעם או קושי בוויסות רגשי. לעיתים דיכאון יראה כמו הפרעת קשב וריכוז. יעוץ עם איש מקצוע ייסייע מאוד להבין האם מדובר בדיכאון אצל הילד. 

ליצירת קשר כדי לקבל טיפול

Get in touch so we can start working together.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Thanks for submitting!

bottom of page